giovedì 29 settembre 2016

GALATEO A TAVOLA (unni quannu comu?) Armando Carruba

COMU SI MANCIA 'U JAMMURU

Siti 'o risturanti, aviti davanti un piattu chinu di jammuru. 'U jammuru ppi sapillu dopu 'na sbullintata a acqua e sali, hanu statu insapuruti cull'ogghiu d'aliva chiddu illibatu extra e ppi cundimentu i sapuri, spezii, 'i ciauri tradizionali del posto. Ppi manciarli ci sunu deci cumandamenti, ecculi ccà:

1.  Mittirisi 'o coddu un tuvagghiolu granni

2.  Mittiri 'i latu, furchetta e cuteddu, nun servunu

3.  Pigghiaru 'u jammuru ccu ddu jrita e livarici i zampi ppi sucalli. Chiddi granni, i cheli, ppi putilli manciari chiddu i dintra, s'hanu a scacciari.

4.  'U jammuru ora è senza zampi. Ora s'ha vutari  versu a testa 'a crusta granni ca havi 'ntà schina. Ppi fari chistu basta mettiri n'unghia unni finisci a crusta e cumincia a cuda e isari a crusta. Docu si vedrà "u curaddu" cioè 'u vuccuni d'oru. 

5.  Si scaccia a cuda ccu ddu jta cuminciannu ddo' funnu 'nzinu a testa

6.  Sucarisi bonu bonu i jrita

7.  Si arrivota 'u jammuru; ppi livari fora "la polpa"  si 'rapunu i scorzi da i ddu parti, comu si fa con nu scampu

8.  Si sucunu i ddu scorci e macari i jrita

9.  Tenennu 'u mischinu jammuru, ccu ddu jrita i tutte e dui i manu, lo si vota ppò rittu e si mancia u "vuccuni d'oru!" insemmula di chiddu ca c'è 'nt'a cuda

10. Ppi chiddi ca nun si cuntentanu mai; ittari i scorci e zampi 'nt'a nu beddu bicchieri di vinu jancu. Arriminati bonu bonu BONU, e viviti la delizia!


Manciati jammuru? mi vuliti invitari?? a disposizione!!!
   

Nessun commento: